Zdravotní benefity vajíček aneb Proč je dobré zařadit je do jídelníčku častěji
13.04.2022
Vejce byla dlouhá léta zatracovaná pro vysoký obsah cholesterolu. Vědecké studie z posledních let ale ukazují, jak moc se tehdy odborníci mýlili. Vejce totiž obsahují nejen komplexní bílkoviny, ale také celou řadu vitaminů a minerálů, které našemu organismu velmi prospívají. Podívejte se s námi na všechny zdravotní přínosy, které vajíčka mají.
1. Nabízejí komplexní proteiny
Jedno vejce obsahuje 6 g esenciálních aminokyselin (všech 9 druhů), tedy základních složek bílkovin, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je tak zapotřebí je získávat stravou.
Vaječný bílek navíc obsahuje asi polovinu bílkovin a pouze malou část tuku a cholesterolu.
2. Důležité živiny
Kromě bílkovin vejce obsahují hned několik vitaminů a minerálů. V jednom vajíčku tak naleznete:
• vysoce kvalitní protein
• selen
• fosfor
• cholin
• vitamin B12
• antioxidanty, které pomáhají udržovat buňky zdravé
3. Pomáhají „dobrému” cholesterolu
Hladina dobrého cholesterolu odborně nazývaného HDL stoupá v okamžiku, sníte-li 3 a více vajec denně. Samozřejmě společně s ním stoupá i tzv. špatný cholesterol LDL. Podle odborníků se ale zvětšují i jednotlivé částice LDL cholesterolu, díky čemuž jsou méně nebezpečné.
Menší LDL částice se snadno shlukují a jsou příčinou chronické zánětlivosti, zatímco větší LDL částice takto nepůsobí.
4. Mohou snižovat hladinu triglyceridů
Kromě HDL a LDL cholesterolu lékaři ještě sledují tzv. triglyceridy, které se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. V lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.
Z pohledu zdraví je důležité mít hladinu triglyceridů nižší. Vejce přitom obsahují určité mastné kyseliny, jako jsou např. omega-3 kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů.
5. Snižují riziko mrtvice
Podle nejnovější čínské studie lidé, kteří konzumují jedno vejce denně, mají téměř o 30 % nižší pravděpodobnost úmrtí na mrtvici než ti, kteří se vejcím v jídelníčku vyhýbají.
6. Benefity pro srdce
Jak ukázalo hned několik výzkumů, lidé, kteří jedí více vajec denně, mají menší riziko onemocnění srdce. Platí to dokonce i pro lidi s prediabetem či cukrovkou 2. typu.
7. Zasytí
Vejce dokážou i díky vysokému obsahu bílkovin velmi dobře zasytit. Jsou tedy vhodná i při hubnutí, kdy lidem pomáhají jíst méně. Pokud si dospívající dopřeje k snídani vejce, pak je jeho oběd v průměru o 130 kalorií dietnější.
8. Pomáhají očím
Vejce také obsahují antioxidanty, jako je lutein a zeaxanthin, které chrání oči před onemocněním, jako je šedý zákal a věkem podmíněná makulární degenerace. Tyto antioxidanty obsahuje i listová zelenina, jako je špenát a kapusta, ale tím, že zelenina neobsahuje i tuk, živiny se v těle hůře vstřebávají.
9. Zbystří mozek
Vejce obsahují také vitamin D, který potřebuje šedá hmota mozková, a také cholin, který pomáhá nervovým buňkám v lepší komunikaci mezi sebou. Cholin je navíc také velmi důležitý v těhotenství a u kojících žen, protože hraje velkou roli ve vývoji dětského mozku.